Mikrobiomová strava

MIKROBIOM – STRAVA

Že zdraví začíná ve střevech, věděl už slavný starověký lékař Hippokratés. Teprve moderní věda však dává těmto historickým moudrům konkrétní obrysy. Podle současných studií hrají bakterie, které se tam nacházejí, rozhodující roli při hubnutí.

Nemocné střevo má za následek nemocné tělo.

Pokud jíte příliš jednostranně / nezdravě, vaše střevní bakterie se vymknou z rovnováhy. Mimochodem, to se také stane, pokud užíváte léky, jako jsou antibiotika.

Výsledek? Tělo v takovém případě čerpá více kalorií z jídla, než by tomu bylo se zdravým mikrobiomem (zdravou střevní flórou). Což může být jeden z důvodů, proč někdo úspěšně snižuje váhu a někdo, ačkoliv vše dodržuje, nehubne vůbec. Pojďme se tedy podívat na to, jak mikrobiomová strava ovlivňuje naše střeva!

Jaký přínos bude mít mikrobiomová strava pro vaše střevo?

Bude se jednat především o jakousi rehabilitaci vašeho střeva a to je důležité nejen pro úspěšné hubnutí. Aby byla mikrobiomová strava úspěšná, musíme docílit rovnováhy mezi „dobrými“ a „špatnými“ bakteriemi ve střevě.

Mikrobiomová strava = úspěšné hubnutí za pomoci zdravého střeva.

3 fáze mikrobiomové stravy

Fáze 1: Trvá 21 dní. Během této doby změníte stravu (viz. tipy níže) tak, aby se zdravé střevní bakterie ve vašem mikrobiomu množily a ty špatné zmizely. V této fázi je také vhodné nasadit univerzální probiotikum.

Fáze 2: Druhý krok je o tom, jak dostat metabolismus do obrátek. Zde byste se měli v období 4 týdnů pohybovat co nejvíce (chůze, kolo, plavání, běh, aerobik, jóga, pilates aj.). Tyto aktivity také samozřejmě zlepšují střevní aktivitu.

Fáze 3: V poslední fázi mikrobiomové stravy stále více přidáváte pro-prebiotika do své stravy, abyste udrželi střeva dlouhodobě zdravá (viz. níže vhodné potraviny).

Výživa v mikrobiomové stravě

Střeva jsou domovem stovek druhů bakterií. Každá z nich má na lidské zdraví jiný vliv a vyžaduje pro růst jiné živiny. Každé bakterii holt chutná něco jiného :) PROTO je nesmírně důležitá  pestrá strava, skládající se z různých druhů potravin.

Čím různorodější bude vaše strava, tím rozmanitější bude váš mikrobiom!

Polovina denní vlákniny na mikrobiomové stravě by se měla skládat z ovoce a zeleniny, druhá polovina z celozrnných potravin. Zvyšujte dávku pomalu, jinak budou vaše střeva rychle zahlcena a vy budete nafouklí jako balón!

„Dobré potraviny“ v mikrobiomové stravě

  • Celozrnné výrobky, přírodní rýže (natural), psyllium, ovesné otruby, čočka, hrášek, fazole, luštěniny, ořechy a dýňová semena.
  • Ovoce a zelenina (volte bobulovité ovoce – maliny, borůvky, jahody, ostružiny, které obsahuje méně cukru), fíky, mrkev, brambory, červená řepa, cibule, česnek, fenykl, pórek, brokolice, špenát, kapusta, artyčoky a dýně. Ovoce a zelenina se pyšní značným množstvím stravitelné i nestravitelné vlákniny. Díky tomu se zajistí rychlejší průchod stravy střevem a „zlým“ bakteriím se odebere jejich potrava.
  • Zdravé tuky (omega 3 mastné kyseliny – Zastudena lisované rostlinné oleje – lněný (zcela nejlepší zdroj), řepkový olej, olivový olej)
  • Fermentované potraviny (kefíry, kysané zelí, kvašené okurky, kimchi, tempeh),
  • Kvalitní bílkoviny (vysoce kvalitního maso a ryby)
  • Bylinky (koření, čaje – sypané směsi na podporu trávení, meduňka, heřmánek, pampeliška)
  • Doplňky stravy pro střeva (ne vždy to jde „ujíst“ a je třeba tělu dodat extra porci pro- a prebiotik)

Zdravá a vyvážená strava vyživí váš mikrobiom.

„Špatné potraviny“ v mikrobiomové stravě

  • Zpracované potraviny (rychlé občerstvení, hotová jídla, těstoviny, bagety a popcorn)
  • Nezdravé trans-tuky (levné přepalované rostlinné oleje, přemíra živočišných tuků)
  • Příliš mnoho soli a rafinovaného cukru, umělá sladidla (obojí ničí zdravé střevní bakterie)
  • Potraviny z bílé mouky (rohlíky, chleba, veškeré pečivo)
  • Vysoce kalorické nápoje (alkohol, slazené nealkoholické nápoje a ovocné šťávy)
  • Konzervační látky (éčka) a jiná aditiva v průmyslově vyráběné stravě, soli, hormony, léky a antibiotika podávaná spojená s chovem zvířat a pěstováním obilí či zeleniny. Mějte se na pozoru, pokud na obalech uvidíte tato čísla: E 220, E 221, E 222, E 223, E 224, E 340, E341 A E 407

Závěr

Mikrobiomová strava je určitě velmi vhodná metoda pomalého a úspěšného hubnutí. Ale nejde tady jen o hubnutí.  Až 80% naší imunity se nachází ve střevech. Uvědomujete si to? Až 80%!!! Navíc významně snížíte riziko rakoviny a srdečních onemocněních. A vaše psychika? No jéje :)

Obrňte se, prosím, trpělivostí. Všichni chceme všechno hned, ale vezměte si, jak dlouho se stravujete, ne zrovna pro vaše střevo, idylicky. Úspěch je možno pozorovat po cca 2-3 měsících. Mikrobiomová strava tedy není nárazovou dietou, ale spíše holistickou změnou ve stravě, kterou byste měli dodržovat nejlépe po celý život :)

Šárka

(V případě potřeby poradenství ohledně probiotik, mi napište zprávu.)

Šárka Čivrná
Moje vize je ukázat ženám, jak nebýt na změnu životního stylu sama, ale zapojit celou rodinu. Můj program FIT s vášní rozproudí nejen vaši vášeň k dokonalé postavě, ale i k harmonickému vztahu! Můj příběh si přečtěte tady >> Jsem autorka eBooku ZDARMA Top 11 fíglů pro super postavu, ke stáhnutí zde Sestavuji stravovací plány na míru, více zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů